Menu

Fredag 24 oktober

17.00 FN-café
Centralen, Rosenfredsskolan, Greve Jacobsväg 4,
Kortfilm, livemusik, peacetalk och FN-bakelser - ett sätt att uppmärksamma FN-dagen! Arr: Centralen och MUVE i samarbete med Varbergs FN-förening

19.00 Bröderna Enzendos Jukeboxshow!
Varbergs Teater.
I stället för SoS (som tråkigt nog blev inställt) är vi stolta över att få presentera: Bröderna Enzendos Jukeboxshow! Denna gång även förstärkt med den avlägsne kusinen Daniel Andersson-Enzendo. På Varbergs Teaters scen kommer det mest halsbrytande, spektakulära, fantastiska gyckeltrollerijongleringsspektakel att visas! Arr: Varbergs Stadsbibliotek

Lördag 25 oktober

UTE/Komedianten

12.00-16.00 Bokbussen
Kom och hälsa på i Bokbussen.

12.00-17.00 Ballongfigurer med Katja
Kom och träffa Katja, ballongkonstnären som gör ballongfigurer efter dina önskemål! Hund, älg, giraff, hjärta eller svärd, låt fantasin flöda! Är du nyfiken på vad hon kan göra besök ballongkatten.se.

12.00-17.00 Ansiktsmålning
Kom och få ditt ansikte målat.

12.00-17.00 Gatumålning
Kom och måla gatan utanför Kulturhuset Komedianten. Vi använder gatan som målarduk. Oömma kläder rekommen-deras.

12.00-17.00 CaPriN
CaPriN, Prostatacancerföreningen i Halland finns på plats.

13.00-17.00 Riddaruppvisning
Medeltida stridskonst, vapen och rustningar. Prova på en rustning och ställ frågor till riddarna. Arr: Riddarna från det heliga landet i samarbete med NBV Halland.

KAOSSCENEN/Kungsgatan

14.00 David Miles
Låtskrivare, artist och sångare med fyra skivor i bagaget. David Miles spelar pop och rock.

14.40 Eva Bartholdsson & Greger Siljebo
Eva Bartholdsson, sång och gitarr och Greger Siljebo, fiol och mandola. Två veteraner som rör sig hemtamt i visgenren och dess omnejder. Har nyligen släppt kritikerrosade CD:n ”Sånger från bersån”.

15.20 Rhino and Friends
Reine Johansson spelar eget och nån Dylan i glada vänners lag.

16.00 New Crops
New Crops är Kristofer Lernstens, sångaren från Animasola, soloprojekt. Tungt influerad av 80-talet bjuder New Crops på svulstiga låtar som berör.

16.40 Magnus Beischer & Hallå Luleå
Om att bli nerspydd och finna sig i det, om att vi alla borde ligga med varandra och att vi borde byta jobb, lön, land och kön, om att gå i samma fotspår samt en Värdelös-låt.

17.20 Jenny Almsenius
Sångerskan och munspelerskan Jenny Almsenius har turnerat ofta och mycket de senaste åren och gjort sig ett namn på livescener i både Sverige och Norge.

18.00 Faela
Musiker från Argentina, Bosnien, Chile och Sverige som skapar sin egna, originella Faela-sound genom en explosiv mix av olika musikstilar. Den unika kombinationen av medlemmarnas personligheter reflekteras i Faelas musik och liveshow. Latin flirtar med Balkan och med hjälp av jazz, reggae och disco skjuter Faela en pil rakt i publikens hjärtan.
Arr: Kultur & Fritid i samarbete med Kultur i Halland

19.15 Magma Eldkonster & Sinho Brazil
Magma eldkonster och Sinho Brasil ger en upplevelse för alla sinnen med eldkonster och musik inspirerat av kulturer från olika delar av världen. Med lång erfarenhet inom eld och slagverk bjuder de på en show som värmer själen och lyser upp mörkret. I harmoni med musiken skapas visuella rytmer och mönster med eld genom brinnande facklor, stavar och poi. Tusenåriga traditioner av slagverk och eldkonster från hela världen i ett möte med kraft och energi.

VARBERGS TEATER/Komedianten

11.00 & 13.00 Vem skall trösta Knyttet?
Barnteater med Teater Pelikan. Efter en saga av Tove Jansson. För alla barn från 4 år. En av Tove Janssons finaste berättelser om mod, rädsla, utanförskap och vänskap där vi får följa Knyttet som lämnar sitt ensamma hus och ger sig ut i världen. Fri entré med begränsat antal platser, biljetter finns att hämta i Stadsbibliotekets reception från 20/10. Arr: Kultur & Fritid i samarbete med Kultur i Halland.

15.00 Filmvisning: Premiär av Sommarfiket
Sommarfiket är en kortfilm om unga på väg ut i arbetslivet, som inte finns… Filmen är gjord av ungdomar från Varbergs ungdomsgårdar och med personer i funktionsnedsättning i huvudrollerna. Arr: Varbergs ungdomsgårdar

17.00 Filmvisning: The Heart of Bruno Wizard
En dokumentärfilm om sångaren i kultbandet The Homosexuals. Han tar sin egen känslighet på allvar och lever och gör konst och musik utanför det normativa samhällets regler. Trots motgångar, drogmissbruk, hemlöshet och sjukdom har han fortsatt tro på sin vision. Regissör Elisabeth Rasmussen. Längd 72 min. Arr: Varbergs Konsthall

20.00 Tjejgrejer med Josefin Johansson
Tjejgrejer är en föreställning om grejer tjejer gillar, alltså killar och smink. Eller hur var det nu? Publiken får följa med i resonemang kring utseende, beteende och vikten av kön. Bokstavligen. Kvällen kommer att bli som huvudpersonen själv - rolig, peppig och lite ekivok. Josefin känner vi igen från radio och TV där hon medverkat i produktioner som Robins, Gabba Gabba och Morgonpasset. Nu är hon aktuell i Helt Sant i P4, ett humorprogram om vetenskap för barn, podcasten Crazy Town och som stand up-komiker runt om i landet. Begränsat antal platser. Hämta din platsbiljett i Stadsbibliotekets reception från 20/10.

LILLA TEATERN/Komedianten

10.15 Musiklek
Vi sjunger, hoppar och leker till rolig musik. Musiklek passar bäst för dig mellan 3-7 år. Ingen föranmälan krävs, dock max 20 barn. Stunden börjar kl. 10.15 - så kom i tid!

11.15 Sällsynta Varbergsbilder
Peter Börjesson tar oss med på en fotografisk vandring genom Varberg. Denna gån med bilder vi inte sett så ofta.

13.00 KulturOrkestern
KulturOrkestern under Göran Melanders ledning spelar kreativ musik från olika epoker. Arr: Kulturskolan Varberg

15.00 Författarmöte: Eva F Dahlgren
I boken Fallna kvinnor berättas historien om de prostituerade kvinnor som på 1920- och 30-talen spärrades in eftersom man ansåg att prostitution var en ”psykisk störning”. Möt Eva F Dahlgren som med sin bok gett dessa kvinnor upprättelse

16.45 Anette Wallin och Greger Siljebo
Två riksspelmän i ett tätt och nära samspel bjuder på egna och halländska polskor och visor om livet, kärleken och mycket annat. Sång, fioler och mandola.

18.00 Dylan på Svenska
Reine Johansson med vänner spelar den store bardens verk i Wiehe, Afzelius, Dagebys och egna översättningar.

20.00 The Draggin' Tailpipes
Down Home Blues med rötterna i Mississippi och Chicago!. Magnus Lanshammar, bas o gitarr, Martin Abrahamsson, gitarr o sång, Paul Alfredsson, munspel o sång och Lukas Lindstedt, trummor.

EVENEMANGSPLATSEN/Komedianten

13.00-18.00 Förvandlas och förbluffas!
Glimpse Drop in Fotostudio & Kostym. Förutom kameror och studioljus består Glimpse fotostudio av en garderob med återvinningsmaterial i form av kläder och skrot. Ta med dig alla i familjen och bli förvandlad och fotograferad! Med datorer, projektorer och skrivare kommer bilderna redovisas på plats under den pågående processen. www.glimp.se. Glimpse mobile studio på Facebook. Ålder: Alla

EXPOPLATSEN/Komedianten

12.00 Musikperformance: Sentinent ya NDULE
En kraftig fusion av färger, toner, skalor och känslor. Av och med Daddy Musesa.

13.00-14.30 Se och Prova Svensk Folkdans
Varbergs Folkdansare visar hur man dansar både enkla danser samt fina uppställningsdanser. Alla är hjärtligt välkomna att titta och vara med och dansa. Musik av spelmän. Mer info om föreningen: varbergsfolkdansare.se. Arr: Varbergs Folkdansare

15.00 Kvartettsällskapet
Kvartettsällskapet underhåller och bjuder in till en oväntad workshop. Arr Kvartettsällskapet.

16.00 Körsång: Alla Kan Sjunga
Kören Alla Kan Sjunga ledd utav Therése Björneröd framför delar av höstens repertoar. Arr: Alla Kan Sjunga

16.30 Dansuppvisning: Breakdance
Breakdancegruppen DERT visar egen koreografi. Arr: Mymin/ABF.

17.00 Dansuppvisning: Flamenco/Balett/Street
Performancegruppen Mymin visar två danser ”Ballettzumba” och ”Selfie”. Arr: Mymin/ABF.

VARBERGS KONSTHALL/Komedianten

10.00-20.00 Varning för känsliga människor
Känsliga människor, vilka är det, och varför behövs varningen? Ett tjugotal konstnärer gestaltar olika kriser, avgörande förlopp i livet som utlöser starka reaktioner och känslor. De visar det känsliga, ömtåliga i att vara människa - vilket kan påverka oss och beröra. Kurator: Ola Åstrand

KONSTVERKSTAN/Komedianten

13.00-18.00 Öppen verkstad
Konstverkstan är öppen för skaparsugna! Du får själv prova dina idéer med de material som är framme. Konsthallens konstvärd tar emot och hjälper dig om du har frågor. Ålder: Öppet för alla. Barn under 8 år välkomnas tillsammans med en eller flera vuxna.

TOVEDALS KAFÉ/Komedianten

09.00-10.00 LittQuiz
Tillbaks i ny tappning. Ät frukost och svara på kluriga frågor med litterärt tema. Perfekta sättet att starta en dag i kulturens tecken.

 

STADSBIBLIOTEKET/Komedianten

10.00-15.00 Släktforskning
Nedre plan. Hallands Släktforskningsförening håller Öppet Hus i Släktforskningsrummet.

10.00-20.00 Poängpromenad för hela familjen
Hela huset. Klurig poängpromenad i Komedianten med kulturfrågor både för barn och unga. Start Stadsbibliotekets reception.

10.00-20.00 Planket Fotoutställning
Övre plan. Vill Du ställa ut Dina bästa bilder så skicka en anmälan på Facebook eller genom att klicka Här. Arr: Varbergs Fotoklubb

10.00-20.00 Konstspridning: Daddy Musesa
Utställningsplatsen/entré plan. Utställningen visas 25 okt-9 nov.

11.00-14.00 Lär dig spela schack – övre plan
Lär dig spela schack med Varbergs Schackklubb. Arr: Varbergs Schackklubb

11.00-17.00 Utställning: Konsthantverk – nedre plan
Eva Laestadius: Kreativ vävning med eller utan vävstol. Bengt Hellsborn: Tälja med bandkniv i täljhäst och med kniv och skedkniv.
Elna Ekberg: Trasmattor.
Caroline Laestadius: Amigurumi och virkning.
Ateljé Strået: Halmslöjd.
M. L. B. Design: Smycken.
Arr: Föreningen Konsthantverkarna

11.00-17.00 Kulturstickan
Övre plan. Kulturstickan visar och lär ut tekniker såsom stickning, krokning, smygmaskvirkning, tvåändsstickning och nålbigning. Arr: Kulturstickan

11.00-17.00 Yamilé Andreasson - författare
Nedre plan. Allt kring mina romaner - När jag ser dig och Någon att dö för. Följ bloggen. Arr: Yamilé Andreasson

 

HAMNMAGASINET/Sjöallén 4 - 6

10.00-14.00 Varbergs Keramik
Sjöallén 6, 2:a våning. Kombinerad butik och verkstad. Arr: Varbergs Keramik

11.00-18.00 PM-Silversmedja
Sjöallén 2. Kom ner till silversmedjan med utställning/butik och öppen verkstad i Hamnmagasinet vid hamnplan. Arr: PM Silversmedja

11.00-21.00 Glasverk
Sjöallén 4, entréplan. Öppet hus i glashyttan. Arr: Glasverk.

11.00-21.00 Malwa Design
Glasverk , Sjöallén 4, 2:a vån. Öppet hus på Malwa Design. Gayle Sokol tillverkar glaspärlor. Arr: Glasverk.

12.00-16.00 Glasblåsning drop-in
Glasverk, Sjöallén 4, entréplan. Prova på glasblåsning. För alla mellan 7-120 år. Pris: 250 kr per person. Arr: Glasverk.

14.00 Vernissage
Konsthallen/Hamnmagasinet, Sjöallén 4, 3:dje våning. Artist in Residence - Naomi Okubo - verksam och aktiv på Tokyos unga konstscen. Under sin tid i Varberg kommer Naomi Okubo att använda en del av konsthallen som ateljé, för att måla, utforska och studera lokala trycktekniker, mönster, tyger och tekniker.
Invigningstal av Ingemar Arneson, chef kulturavdelningen, kultur- och fritidsförvaltningen.
Artist in Residence är ett samarbete mellan Konst i Halland/Hallands Konstmuseum, Region Halland/Kultur i Halland -slöjd, Varbergs Konstnärsförening och Kultur & Fritid, Varbergs kommun.

15.00 och 18.30 Musik
Konsthallen/Hamnmagasinet, Sjöallén 4, 3:dje våning. Musik av och med Jenny Almsenius och Lovisa Samuelsson.

15.00-22.00 Konstutställning: Roland Ohlsson
Varbergs konstnärsförening, Sjöallén 6, 4:e våning. Roland Ohlsson visar bilder i ateljén. Arr: Varbergs konstnärsförening

17.00-21.00 Transparence
Glasverk, Sjöallén 4. Anette Alsiö (glas) och Owe Johansson (silver) visar upp sitt samarbete med glas och silveräpplet Transparence. Arr: Glasverk

17.00-22.00 Öppet hus konstgrafiska verkstaden
Varbergs konstnärsförening, Sjöallén 6, 4:e våning. Varbergs konstnärsföreningen bjuder in Varbergsborna att ta del av verksamheten i Hamnmagasinets fina konstgrafiska verkstad. I år låter vi alla som vill prova på att trycka ett grafiskt blad i tekniken monotypi till en mindre kostnad. Arr: Varbergs konstnärsförening

 

HALLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM/Fästningen

10.00-16.00 Prova kläder i barnens historiska dräktgarderob
Här kan du själv välja vem du vill vara. Kläderna är inspirerade av olika tidsepoker. Bara fantasin sätter gränserna.

10.00-16.00 Bokstavsjakt på museet
Kan du hitta bokstäverna som har rymt? De verkar ha gömt sig runt omkring i hela museet… Varje dag delar museet ut pris till vinnande bokstavsletare.

11.00 Bockstensmannens gåta - fler frågor än svar
Vi berättar om Bockstensmannen och försöker hitta ledtrådar till vem han kan ha varit.

13.00-15.00 Lekstäver och orddjur – Visning och workshop för hela familjen
En fantasifull tillställning för barn och alla andra. Vem är inte ett orddjur som vill stava sig fram bland byggstäver? Vi upptäcker utställningen och fortsätter sedan bokstavsleken i ateljé Borgen.

14.00 Fickla i Kockenburg
Våga dig ner i bastionens mörker och upptäck vad, eller vem, som döljer sig där. Från 6 år (tillsammans med vuxen). Anmälan:
0340-828 30. Pris: 80 kr/person.

CENTRALEN/Rosenfredsskolan, Greve Jacobs väg 6

13.00-17.00 En resa i kreativitet
Workshop och skapande med konstnären Bosse Melin, aktuell i Varbergs Konsthalls utställning ”Varning för känsliga människor!” Inga förkunskaper krävs. Läs mer.

15.00-18.00 Kreativ festival
Workshop i kreativitet och empati. Vi ser några föreläsningar online med bl.a. Brené Brown och Alain De Botton, diskuterar och hjälper varandra att komma igång med journaling. Medtag något att skriva på. Handledare: Michael Sillion.

17.00-19.00 Cirkus
Workshop med Rainbow Andin och Mårten Malje. Utomhus eller i blackboxen.

19.00 King Melodies
Livespelning med Varbergsbandet King Melodies i Café Centralen. Gratis kakbuffé!

ÖVRIGA PLATSER

09.00-15.00 Bokrabatt
Akademibokhandeln Varberg, Drottninggatan 21. Just idag får du 20 % rabatt på alla böcker (gäller ej låna och läs). Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Arr: Akademibokhandeln Varberg

10.00-15.00 Kaosspel på Deckbox
Deckbox/Don´t Blink, Norrgatan 3. Vi spelar spel med kaos som gemensam nämnare, från brädspel med Lovecrafts kaotiska Cthulhu-myter som tema till spel som Escape: The Curse of the Temple där spelandet i sig är minst kaotiskt. Arr: Deckbox/Don´t Blink

10.00-21.00 Gissa olivernas vikt
Kretan Deli, Borgmästaregatan 2. Besök butiken - vinn varor till ett värde av 100 kr. Arr: Kretan Deli

11.00-12.00 Latino Mix Solo
Salsakurs.se, Birger Svenssons väg 16 E. Dansa loss till olika latinamerikanska rytmer som t.ex. kubansk salsa, merengue, cumbia och reggaeton. Ingen danspartner! Inga förkunskaper! Medtag träningskläder och vattenflaska. Pris: 50 kr. Arr: Salsakurs.se

11.00-17.00 Kreativ Textilutställning: Elsa Lillieroth-Dagås
Östra vägen 64 B. Elsa Lillieroth-Dagås hänger upp nya och gamla vävar. Lappar vid varje verk ställer frågor som engagerar: Inspiration, bild, material, teknik, varför, hur lång tid. Arr: Elsa Lillieroth-Dagås

11.00-17.00 Bada på Håstens simhall
Simhallsgatan 7. 13.00-17.00 är alla leksugna (och simkunniga) välkomna att ha roligt i vår hinderbana. För alla som kan simma. Entré: 35 kr för barn 5-16 år. 50 kr för vuxna.
0340-880 75. Arr: Fritidsavdelningen

12.00 Barnens Bio: Desmond och träsk…
Bio Capitol, Västra Vallgatan 4. Desmond är en gris som fördriver dagarna med gyttje- och bastubad och med att baka och äta äppelmuffins. Han trivs med livet och det gör hans vänner också. Så plötsligt en dag bryts idyllen. Från 3 år. Längd: 103 minuter. Entré 20 kr. Arr: Barnens bio

12.00-15.30 Åk skridskor i Varbergs ishall
Simhallsgatan 5. Med klubba. Entré: 35 kr för barn 5-16 år. 45 kr för vuxna.
0340-69 76 60. Arr: Fritidsavdelningen

15.00 Afternoon Tea - Goda Hopp
Spegelsalen, Varbergs stadshotell, Kungsgatan 24-26. Afternoon Tea med vokalensemblen Goda Hopp. Temat för eftermiddagen är Elvis. Servering från 15.00, föreställning 16.00. Biljettpris 395 kr, Scenpassmedlem 365 kr. Arr: Varbergs Riksteaterförening.

15.00-15.30 och 16.30-17.00 Prova på: Cubansk salsa
ABF, Brunnsbergsvägen 5. Kom och prova cubansk salsa. Inga förkunskaper krävs. Instruktörer: Jörgen Nilsson och Barbara Matkovic. Drop-in. Arr: Varbergs salsa kulturförening

15.30-16.30 Prova på: Rueda de Casino
ABF, Brunnsbergsvägen 5. Salsa Rueda de Casino. Salsa där flera par bildar en ring och samtidigt gör turer, som ropas ut av en gruppledare. Dansen sker med ständiga partnerbyten, ganska högt tempo. Medelgod nivå i salsa krävs. Ledare: Miguel Delgado. Arr: Varbergs salsa kulturförening

18.00-21.00 Öppet hus hos Flottans Män
Tullhuset, Varbergs hamn. Fartygsmodeller, bilder, dokument och föremål från en svunnen tid i flottan gör att interiören kan ses som ett litet marint museum. Föreningen berättar gärna och erbjuder, till ett facilt pris, kaffe med dopp. Arr: Flottans Män

20.00-21.00 Gong Meditation
Varbergs stadshotell, Asia Spa, Kungsgatan 24-26. Upplev hur spänningar släpper, din kropp och ditt sinne blir lugnare. Helande klanger från gongar och klangskålar under liggande meditation. Missa inte detta tillfälle. Gratis. Bokning krävs,
0340-69 01 08. Senast 23/10.
Från 15 år. Arrangör: Varbergs Stadshotell, Asia Spa


För dig som inte fått nog…

SÖNDAG 26 OKTOBER

18.00 Varbergs Big Band: Storbandsfavoriter< br /> Peder Skrivares aula.Vokalister Lena Pettersson och Bernt Berntsson. Förköp: Rydholms Modehus t.o.m 23 okt. Pris: 200 kr, skolungdom 100 kr + förköp. Överblivna biljetter säljes i kassan en timma före konsert. Arr: Varberg Big Band

19.00 ReCorda
Varbergs teater, Engelbrektsgatan 5. Varbergs konsertförening bjuder på konsert med flöjt och stråkar. Biljetter: Teaterns kassa fr. kl. 18.00, spelkvällen. Pris: vuxna 120 kr, ungdomar under 20 år gratis. Arr: Varbergs konsertförening i samarbete med Kultur i Halland.


Öppettider:

Kulturhuset Komedianten, Engelbrektsgatan 7 08.00-21.00
Tovedals Kafé 09.00-20.00
Stadsbiblioteket 10.00-20.00
Varbergs Konsthall 10.00-20.00
Hallands Kulturhistoriska Museum, Fästningen 10.00-16.00
Hamnmagasinet, Sjöallén 4-6 10.00-22.00
Konsthallen/Hamnmagasinet, Sjöallén 6 14.00-22.00
Café Centralen, Greve Jacobs väg 6 15.00-21.00